torsdag 31 mars 2011

Färskost!

Här blev resultatet, stekt färskost med pasta:

Jag hade ett recept, men jag gjorde inte som det stod i det och nu har jag tappat bort det. Så här kommer nästan receptet:


1 liter gammaldags mjölk

½dl citron (eller lite mindre om man får tag på en tråkig citron)

2dl yoghurt (det går bra med 1 ½ också, men jag köpte en sån 2dl burk och ville använda hela)

3/4 msk salt


Gör såhär: Rör ihop mjölk och yoghurt och låt koka upp, rör inte. Häll i citronsaft och salt, rör om. Låt sjuda ca 5 min, ta av från plattan och låt vila lite. Sila sedan genom silduk eller handduk (eller flera kaffefilter, får nog inte plats i ett) Lägg handduken i ett durkslag över en bunke/kastrull så håller den sig på plats. Sen kan man låta den rinna av tills önskad konsistens uppstår. Jag lät min rinna av i ca 1 timma. Den går att äta direkt, men jag tycker den var godare dagen efter. Den håller i ca 1 vecka i kylen och gör man den fast i konsistensen så kan man steka den.


Vill man inte slänga bort vasslen går den utmärkt att använda som degvätska vid brödbak, så varför inte baka ett bröd till din färskost?


Min ost fick rinna av i en silpåse som hade en söm i botten, så jag fick ett sträck på min.Här ligger min ost och steks i stekpannan.


Någon annan som gör färskost är Olivia:

http://vidmittskrivbord.blogg.se/2011/march/ost-och-kex.html

2 kommentarer:

 1. Ett superbra och enkelt recept! Testade igår, och det blev verkligen gott. Fast jag smaksatte min ost med vitlök och dill (hade inget bättre hemma). Tillsatte det samtidigt som saltet och citronsaften.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du provade osten!
  Jag har försökt kommentera på din blogg sen du skrev här men det funkar inte, vet inte vad som är fel...
  Hoppas du läser det här i alla fall.
  =)

  SvaraRadera